Chat
Honlap A horgásztó...

A horgásztó...

Engedjék meg a látogatók, hogy bemutassuk az egyesületi horgásztavat. Kezdjük talán egy fotóval.

Horgásztó Mezőkovácsháza



Horgásztó Mezőkovácsháza

KÖSZÖNTJÜK A MEZŐKOVÁCSHÁZI BÁNYATÓNÁL!

A mezőkovácsházi Sporthorgász Egyesület a horgászati jog gyakorlója a Bányatónál. A Bányató 7,77 ha területen fekszik, amelyből a vízfelület 3,53 ha. Az egyesület 1980-ban alakult, átlagtaglétszám 200 fő felnőtt, és 10 ifjúsági horgász. A bányató intenzíven telepített, ezért fajlagos fogási tilalom nincs. A tavon történő horgászatot a helyi horgászrend szabályozza.

A tavat és hozzá tartozó parti szakaszt a mezőkovácsházi Városi önkormányzat 14/2004(IV.1.) ÖV. helyi rendeletével, egyedi tájértékű védettségű megóvandó területnek minősítette. A tó és közvetlen környezete értékes flórával és faunával rendelkezik.



A TÓ KÖRNYÉKÉNEK FLÓRÁJA

A tó partját igen változatos növényvilág veszi körbe. Több évtizedes ezüstnyárfák, szomorú és csavart fűzfák, akácos és borókafenyők, különböző cserjék. A parton körben őshonos gyógy és gyomnövények, amelyek mára már ősgyepnek tekinthetők. A meglévő pihenő asztalok, padok számát növeltük, eső és napvédő fedelet építettünk természetes anyagból, elsősorban fából és nádból. A tó környéke jelentős nádassal rendelkezik, amelynek az éves rendszeres gondozása vágással történik. A nádvágás egyik fontos szempontja megelőzni a növények elöregedését, elszáradását és a nádban fészkelő madarak számára az élőhely biztosítása. Sajnos a horgászegyesület területén is megtalálhatóak azok a növények, amely az arra allergiások életét a virágzási időszakban megkeserítik.

Ritka növény a SAJKAFŰ is megtalálható a tóparton, ami Európában is ritkaságnak számít. Külön feltételek biztosítása mellett kialakításra került egy olyan fedett rész, amely lehetőséget biztosít az általános iskolai tanulók helyszínen történő környezetismereti foglalkozásainak megtartására.

A TÓ KÖRNYEZETÉNEK FAUNÁJA

A vizes élőhelyek kiemelt fontossággal bírnak mind a növény és állatvilág tekintetében. Ezeken az élőhelyeken aránylag kis területen is nagy faunagazdagság figyelhető meg. Közülük számos védett és fokozottan védett faj is megfigyelhető.

HALAINK

Ponty, süllő, csuka, harcsa, amur, durbincs, keszeg félék, kárász, busa, törpeharcsa, balin. A puhatestűeket a kagylók és csigák képezik.

KAGYLÓK

Tavikagyló, Festőkagyló.

CSIGÁK

Éti csiga, bokor csiga.

ÍZELTLÁBÚAK

Közismert ízeltlábúak a szitakötők. Szalagos karcsú szitakötő, Kék légi vadász, Alföldi és Déli szitakötők. Számos nappali és éjszakai lepkefaj is megtalálható.  A bogarak közül közismert a Nagy Búvárbogár.

KÉTÉLTŰEK

Barna varangy, Zöld varangy, Zöld leveli béka, Kecskebéka, Tavi béka, sokszor zenéjüktől hangos a tópart.

HÜLLŐK

Vízisikló, Mocsári teknős, Fürge gyík, Zöld gyík.

EMLŐSÖK

Sün, Vakond, Mezei pocok, Cickányok, Házi egér, Vándorpatkány, Hörcsög, Őz, Mezei nyúl, Róka, Nyest, Menyét, Görény, Közönséges denevér, Korai denevér. Az emlősök nagy része, rejtett életmódja miatt csak a kora hajnali, vagy a késő esti időszakokban figyelhetőek meg. Kétségkívül a madarak képezik a vizes élőhelyek legszínesebb és leglátványosabb értékét.

MADARAK

Kakukk, Fácán, Tőkés réce, Csörgő réce, Vetési lúd, Szárcsa, Nádi rigó, Foltos-Cseregő Nádi poszáta, Fehér gólya, Búbos vöcsök, Bakcsó, Szürke gém, Bíbic, Balkáni gerle, Vadgerle, Zöld küllő, Kis fakopáncs, Búbos banka, Búbos pacsirta, Mezei pacsirta, Füstifecske, Molnárfecske, Sárgarigó, Feketerigó, Fenyőrigó, Széncinege, Fülemüle, Barázdabillegető, Sárgabillegető, Tövisszúró gébics, Seregély, Házi veréb, Mezei veréb, Tengelic, Dolmányos varjú, Egerészölyv, Barna réti héja, Karvaly, Vörös vércse, Kék vércse, Gyöngybagoly, Kuvik, Réti fülesbagoly.

Az itt felsorolt madarak nem mindegyike fészkel a tó környékén, de életmódjuk valamilyen módon kötődik a vízhez, így az év bizonyos időszakában megfigyelhetjük.

Ezúton is tisztelettel kérjük a tópartra látogató horgászokat és vendégeket, hogy óvják, védjék a környezetüket, és ezzel járuljanak hozzá biológiai sokféleségünk megőrzéséhez!

És még egy fotó a tóról kedvcsinálónak.

A horgásztó látképe

Utoljára frissítve (2019 augusztus 16. (péntek) 07:10)

 
Látogatások
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa59
mod_vvisit_counterTegnap37
mod_vvisit_counterA héten130
mod_vvisit_counterMúlt héten626
mod_vvisit_counterA hónapban1240
mod_vvisit_counterMúlt hónapban1308
mod_vvisit_counterÖsszesen482578